R.I.P. Champ Car

29 02 2008

Precies een week geleden kondigden IRL-baas Tony George en Champ Car eigenaar Kevin Kalkhoven de hereniging aan van het Amerikaanse open-wheel racing. Vandaag dringt de betekenis van het bewuste akkoord hard door. Van een fusie is zoals gevreesd totaal geen sprake. Tony George heeft gewoon bekomen dat Champ Car ophoudt te bestaan zodat de donkere wolken boven zijn eigen Indy Racing League tenminste voor een tijdje zijn opgetrokken.   

ccwstombstone.jpg

Champ Car is niet meer. De Champ Car World Series was de enige raceklasse ter wereld die het potentieel had om een echt alternatief te worden voor de hedendaagse F1. Het heeft niet mogen zijn. De elegante Panoz DP01, amper een jaar oud, is meteen een museumstuk geworden. Legendarische circuits als Laguna Seca en Road America worden niet meer aangedaan. Ook de races in Assen en Zolder zijn inmiddels geschrapt. In de plaats komt een kalender met overwegend races op gevaarlijke ovals.  Ex Champ Car teams worden gelokt met gratis tweedehands Dallara’s.

Daags na de overwinningsspeech werd George geconfronteerd met een eerste tegenvaller. Teameigenaar Derrick Walker waarschuwde op zijn site voor de hoge kosten van Indycar racing: “We continue working on sponsorship, because the IndyCar Series is quite a bit more expensive than Champ Car”. Maar Walker zal desalniettemin de overstap wagen, dat in tegenstelling tot Gerald Forsythe. De Champ Car co-owner liet gisteren weten dat hij de handdoek in de ring gooit. Forsythe Racing verdwijnt na 13 jaar van het toneel, officieel omdat het geen sponsors vond voor het nieuwe seizoen. Kenners weten wel beter: Forsythe’s trots was sterker dan de lokroep van de IRL. Dan Pettit, Paul Gentilozzi en Paul Stoddart zouden zijn voorbeeld kunnen volgen.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s