Honda laat Super Aguri vallen

7 05 2008

Aan de vooravond van de GP van Turkije is het doek gevallen over Super Aguri. Wie dit jaar 24 wagens had verwacht op de grid, komt dus bedrogen uit. Nog voor de seizoensstart gaf Prodrive forfait, en nu haakt ook het officieuze Honda B-team af. Gevolg: een mager startveld met slechts 10 teams vanaf Istanbul en volgende.
Dat Super Aguri met financiële problemen kampte, werd eind 2007 duidelijk toen bleek dat hoofdsponsor SS United niet aan zijn verplichtingen kon voldoen. Honda, dat gedurende twee seizoenen nagenoeg alle rekeningen van Super Aguri had betaald, speelde toen al met het idee zijn tweede team af te voeren. Onderhandelingen met kandidaat-investeerders uit Dubai (Magma Group) en Duitsland (Weigl AG) draaiden op niets uit en daarmee was het verdict gevallen.
Het valt echter sterk te betwijfelen of de financiële moeilijkheden de hoofdreden zijn voor het verdwijnen van Super Aguri. In 2007 kende Honda Racing F1 een rampseizoen waarin het een bedroevend laag aantal WK-punten verzamelde en in de wedstrijden regelmatig werd voorbijgesneld door de enthousiaste poulains van Aguri Suzuki. Een vernedering die Nick Fry, de toenmalige baas van het works team, nooit heeft verteerd.
Fry heeft, sinds zijn aanstelling als CEO van de racing division van Honda, alles in het werk gesteld om zijn Japanse bazen te overtuigen zich te concentreren op één F1-team. Indien Super Aguri zou blijven voortbestaan onder de Honda-paraplu, met daarbij de verplichting om vanaf 2010 een eigen wagen te ontwikkelen (wegens het verbod op klantenwagens), dan zou dit tot een blijvende verspreide inzet van Honda resources leiden.
Fry’s optreden kreeg de laatste dagen een macaber karakter. Zondag liet hij de Super Aguri trucks de toegang ontzeggen tot Istanbul Park, zogezegd om Honda de schande te besparen van een verwijdering uit de paddock. Dinsdag was de broedermoord binnen de Honda-familie voltrokken. Super Aguri hield op te bestaan, Honda Racing F1 leeft alleen verder.

Advertenties

Acties

Information

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s