Fota houdt F1 in wurggreep

20 06 2009

De oorlog tussen FIA en FOTA is in een nieuwe fase beland. Acht FOTA-leden hebben aan de vooravond van de GP van Groot-Brittannië aangekondigd in een nieuw kampioenschap te stappen. De bekendmaking is geen verrassing want Max Mosley en de constructeursvereniging zijn de laatste maanden steeds verder uit elkaar gegroeid. Directe aanleiding van het conflict is de door de FIA voorgestelde budget cap, maar dieperliggend gaat het om het verzet van de grote merken tegen het bestaande governance model van de F1. De ontevredenheid van de constructeurs over het beleid van de FIA en de machtspositie van Ecclestone’s FOM heeft een nieuw hoogtepunt bereikt.

Het worst case scenario begint zich stilaan te ontrollen. In 2010 zien we mogelijk een uitgeholde F1 met daarnaast een nieuwe door de FOTA gerunde serie. Geen van beide formules wacht een makkelijke tijd: de oude F1 zal veel van haar aantrekkingskracht verliezen, maar ook de nieuwe FOTA-serie zal zich een weg moeten banen tussen een massa juridische en praktische obstakels. Ook de eenheid binnen de FOTA is twijfelachtig: Luca di Montezemolo dicteert de wet en het is maar de vraag hoe lang Mercedes, BMW, Renault en Toyota zich kunnen vinden in de visie van de grote baas van het machtige Fiat-concern.

Het resultaat laat zich voorspellen : de twee reeksen zullen door hun beperkte levensvatbaarheid op termijn opnieuw moeten samenkomen onder het label ‘F1’. De geschiedenis van de pijnlijke scheiding tussen CART en IRL in de States in de jaren negentig lijkt zich te herhalen op het allerhoogste niveau van de autosport.

Advertenties

Acties

Informatie